Θέατρο: «Για μια ανάσα» | Τελευταίες παραστάσεις

 

 Είναι πολύ πιθανό να έχεις συνδέσει το όνομά της με κωμικούς ρόλους, να την έχεις αγαπήσει για τους τηλεοπτικούς – κινηματογραφικούς χαρακτήρες που έχει ενσαρκώσει και να την έχεις λατρέψει για τις θεατρικές της ερμηνείες. Ο λόγος για την Ελένη Ράντου που επέστρεψε φέτος στο θεατρικό της σπίτι, το Θέατρο Διάνα, με ένα ψυχολογικό θρίλερ της Ζίνι Χάρις,  («Ηow to hold your breath»), μια παράσταση με πολλά μηνύματα που αφυπνίζει πολλές πτυχές του μυαλού και μένει χαραγμένη στη συνείδησή σου για αρκετό καιρό. 

Εσείς θα πουλάγατε τη ψυχή σας για 45 ευρώ;
Υπάρχει έρωτας χωρίς συναλλαγή;
Πως προσαρμόζεσαι όταν οι καιροί αλλάζουν;
Τι είσαι διατεθειμένος να κάνεις για μια ανάσα;


 Όλα ξεκινούν μετά από μια φαινομενικά συνηθισμένη βραδιά που περνάνε μαζί οι Άννα (Ελένη Ράντου) και Φελίς (Αντώνης Καρυστινός), ο οποίος ισχυρίζεται πως είναι δαίμονας και την προτρέπει να δεχτεί το χρηματικό πόσο των 45 ευρώ για τις «υπηρεσίες» που του πρόσφερε. Όταν η Άννα, αρνείται πεισματικά να το δεχτεί, ο άγνωστος άντρας σημαδεύει και «μολύνει», αρχικά, το σώμα κι έπειτα εξαπλώνεται στο μυαλό, την ψυχή και την κοσμοθεωρία της. Η νύχτα αυτή θα αλλάξει δραματικά τη ζωή της Άννας και θα οδηγήσει την ίδια και την αδερφή της σε μια οδύσσεια επιβίωσης η οποίο ξεκινά με αφορμή ένα επαγγελματικό ταξίδι στην Αλεξάνδρεια, που δε θα φτάσει ποτέ στον προορισμό του. Τι θα κερδίσουν και τι θα χάσουν οι δύο γυναίκες σε αυτό το ταξίδι; Ποια είναι η αξία του ανθρώπου μπροστά σε ένα χρηματοπιστωτικό σύστημα και πόσο ανυπεράσπιστος είναι απέναντι στο χρήμα;
Διαβάζοντας την υπόθεση ίσως και να μην αποκτήσεις ακριβή εικόνα για το τι πρόκειται να παρακολουθήσεις, αυτή όμως είναι και η γοητεία του έργου, αφού το αποτέλεσμα ξεπερνά τις προσδοκίες ακόμα και των πιο απαιτητικών θεατών.

 Πρόκειται για ένα έργο, σε σκηνοθεσία του Σταμάτη Φασουλή, που πραγματεύεται σύγχρονες και γνώριμες καταστάσεις του δυτικού κόσμου. Η πλοκή εξελίσσεται γρήγορα, σε καθηλώνει και σου κόβει την ανάσα κυρίως στο δεύτερο μισό της παράστασης. Η Ελένη Ράντου με τις μοναδικές και προσεκτικές επιλογές θεατρικών έργων, κάνει κατάθεση ψυχής στον απαιτητικό πρωταγωνιστικό της ρόλο με σκληρές και συνάμα σημαντικές διαπιστώσεις. Ο Αντώνης Καρυστινός, ο δαίμονας, επιθετική και απόμακρη φιγούρα που στο πρόσωπό του διαγράφονται οι ανθρώπινες φοβίες. Η Ελένη Ουζουνίδου, ως αδερφή της Άννας, έχει έναν κομβικό ρόλο στο έργο. Ήρεμη και τρυφερή βρίσκεται πάντα στο πλάι της αδερφής της. Ωστόσο, στη διάρκεια του έργου μετατρέπεται σε τραγική φιγούρα, που με τον συνταρακτικό της μονόλογο δεν αφήνει περιθώρια αμφισβήτησης του ταλέντου της. Ευχάριστη και κωμική νότα προσδίδει ο Μελέτης Ηλίας,στο ρόλο του απανταχού παρών βιβλιοθηκάριου, ο οποίος εμφανίζεται παντού κι έχει λύσεις για όλα τα προβλήματα της πρωταγωνίστριας με τα βιβλία που τις προτείνει. Οι Κρίς Ραντάνοφ και Γιώργος Ματζιάρης στους ρόλους του εραστή και εισπράκτορα αντίστοιχα κάνουν ακόμα πιο ενδιαφέρουσα τη πλοκή. Τέλος, το σκηνικό είναι της Μαγιού Τρικεριώτη, μεταβάλλεται συνεχώς και σε μεταφέρουν συνεχώς από το ένα μέρος στο άλλο.

  Το τέλος της παράστασης σου αφήνει ανάμεικτα και γλυκόπικρα συναισθήματα με μια δόση ελπίδας. Σε βάζει σε σκέψεις για αρκετό καιρό, καθώς θέτει ερωτήματα που ίσως δεν είναι όλοι έτοιμοι να απαντήσουν. Η παράσταση oλοκληρώνεται την Κυριακή 6 Απριλίου (Κυριακή των Βαϊων) στο Θέατρο Διάνα.

Μέρες και ώρες παραστάσεων (μέχρι την Κυριακή 9 Απριλίου):

Τετάρτη: 20:00
Πέμπτη: 20:00
Παρασκευή: 21:00
Σάββατο: 21:00
Κυριακή: 19:30

Τιμές εισιτηρίων:

Τετάρτη, Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή

Πλατεία: 19 ευρώ
Εξώστης: 17 ευρώ
Φοιτητικό: 15 ευρώ
Ανέργων: 12 ευρώ

Πέμπτη

Γενική είσοδος: 17 ευρώ
Φοιτητικό: 15 ευρώ
Ανέργων – συνταξιούχων: 12 ευρώ

Σχολιάστε