Γνωρίζοντας τη μουσικοθεραπεία

 s745961341132055413_p1_i1_w800

 Καθένας μπορεί να δώσει τον δικό του μοναδικό ορισμό της μουσικής. Τι είναι άραγε για σένα η μουσική; Για μένα είναι το μέσο που ομορφαίνει την καθημερινότητα, ακόμα και τις μέρες που όλα πάνε στραβά. Για άλλους η μουσική είναι τρόπος έκφρασης, για άλλους πηγή έμπνευσης και για άλλους τρόπος να ταξιδεύεις χωρίς να μετακινείσαι. Για μερικούς, ωστόσο, η μουσική είναι το- ίσως και μοναδικό- μέσο επικοινωνίας που διαθέτουν περνώντας μέσα από μια θεραπευτική οδό,που φέρει το όνομα «μουσικοθεραπεία».  

 Σε αντίθεση με άλλες χώρες της Ευρώπης, η μουσικοθεραπεία είναι μια καινούργια μέθοδος θεραπείας για τα ελληνικά δεδομένα. Πρόκειται για ψυχοθεραπεία μέσω της μουσικής. Ειδικότερα είναι ένας τρόπος έκφρασης για ανθρώπους που αντιμετωπίζουν δυσκολίες στη λεκτική επικοινωνία. Είναι αναγκαίο, βέβαια, να τονιστεί πως η μουσικοθεραπεία είναι μια καθαρά θεραπευτική μέθοδος, που ξεκίνησε με στόχο να βοηθήσει παιδιά με μειωμένη ή ανύπαρκτη ικανότητα λεκτικής επικοινωνίας, γι’αυτό και πρέπει να διαχωρίζεται από την ψυχαγωγία και τη μουσική εκπαίδευση. Η μουσικοθεραπεία βασίζεται στη διαπίστωση ότι κάθε άνθρωπος έχει την ικανότητα να ανταποκρίνεται στη μουσική, ανεξαρτήτως μιας ενδεχόμενης αρρώστιας ή αναπηρίας.

 Καθώς, όπως προαναφέραμε, η μουσικοθεραπεία είναι μια θεραπευτική μέθοδος, οι στόχοι της προσαρμόζονται με τις ανάγκες του κάθε ατόμου. Ανάμεσα στους στόχους της συμπεριλαμβάνονται:

  • η επικοινωνία
  • η κίνηση του σώματος
  • η πρόκληση γέλιου
  • η ανάπτυξη του λόγου, καθώς ενθαρρύνει τη χρήση της φωνής
  • η δημιουργική έκφραση
  • η εστίαση της προσοχής
  • η βελτίωση της μνήμης
  • η βελτίωση ποιότητας ζωής του ατόμου

Η μουσικοθεραπεία απευθύνεται τόσο σε παιδιά όσο και σε ενήλικες. Οι συνεδρίες μπορεί να διεξάγονται ατομικά, δυαδικά ή και ομαδικά. Η συνήθης διάρκεια των συνεδριών είναι περίπου 35-40 λεπτά όταν πρόκειται για παιδιά, αλλά στους ενήλικες είναι πιθανόν να χρειαστεί περισσότερη ώρα λόγω της σύνθεσης των ασκήσεων. Ο χώρος είναι γεμάτος μουσικά όργανα, ώστε ο θεραπευτής να ενθαρρύνει την έκφραση μέσω της μελωδίας και της φωνής του.

Η μουσικοθεραπεία για άτομα με ειδικές ανάγκες είναι πολύ σημαντική γιατί επικεντρώνεται γύρω από τον κόσμο του ατόμου βελτιώνοντας την αυτοπεποίθηση και την αυτοεκτίμησή του. Μέσα από το ρυθμό, τον ήχο και την ένταση ο θεραπευτής συνδέεται μαζί του και το στηρίζει συναισθηματικά.  Όλη αυτή η διαδικασία συμβάλλει στην ψυχική και σωματική υγεία του ανθρώπου και τον ενθαρρύνει να μοιράζεται τα συναισθήματά του και με άλλους.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s