Τι είναι τελικά το deja vu;


Πόσες φορές μας έχει τύχει να μας συμβεί κάτι, να βρεθούμε σε μια κατάσταση ή και απλά να πούμε σε κάποιον κάτι σε συγκεκριμένο μέρος και να σκεφτούμε ότι αυτή τη στιγμή την έχουμε ξαναζήσει; -DEJA VU- φωνάζουμε! Θυμάμαι μια φορά που προσέφερα τον καφέ στην φίλη μου, μου είπε ένα αστείο και μόλις γέλασα και της απάντησα σκέφτηκα » Αυτό το έχω ξαναζήσει!!» Και αυτό το συμβάν και άλλα τόσα μου έδωσαν τον ερέθισμα να ψάξω τι τέλος πάντων είναι αυτό και που οφείλεται. Ισχύει ή είναι όλα μέσα στη φαντασία μας; Ας δούμε!

deja_vu_a

ΠΡΟΜΝΗΣΙΑ:

Ο όρος προμνησία περιγράφει την αίσθηση ότι κάποιος έχει δει ή έχει ζήσει ξανά στο παρελθόν μία κατάσταση. Συχνότερα χρησιμοποιείται ο όρος déjà vu η οποία είναι γαλλική έκφραση και στα ελληνικά σημαίνει «ήδη ιδωμένο».
Το φαινόμενο έχει ερευνηθεί σε μεγάλο επίπεδο τα τελευταία χρόνια από ψυχολογική και νευροφυσιολογική σκοπιά. Η εξήγηση που δίνεται είναι ότι πιθανότατα πρόκειται για μία ανωμαλία της μνήμης. Συγκεκριμένα ο εγκέφαλος εσφαλμένα «πιστεύει» οτι έχει καταγεγραμμένη μία εμπειρία, ενώ δεν την έχει. Η εξήγηση αυτή στηρίζεται από το γεγονός ότι μπορεί μεν το άτομο να πιστεύει ότι η εμπειρία του έχει ξανασυμβεί, αλλά δεν θυμηθεί τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή ή τις συνθήκες.


 

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s