Η ιστορία του «bohemian»

bohoΤο «bohemian» ή αλλιώς «boho» style, που σημειώνει πάνω από 200 έτη στο χώρο της μόδας, αποτελούσε μια  εναλλακτική, εξωτική λύση ώστε να ξεφύγει από τα όρια μιας συγκεκριμένης περιόδου. Το μποέμικο στυλ συνδέεται με αντισυμβατικές προσωπικότητες, όπως είναι οι καλλιτέχνες, οι συγγραφείς και οι διανοούμενοι. Οι «Bohemians» ήταν ταξιδιώτες ή πρόσφυγες από την κεντρική Ευρώπη με επιρροές από την κουλτούρα των αθίγγανων, ενώ το στυλ τους αποτελείται από φαρδιά, πολύχρωμα ρούχα.

Οι bohemians ξεχωρίζουν μέσα στο πλήθος αφού διαθέτουν μακριά και πλούσια μαλλιά, με φθαρμένα υφάσματα, ενώ η ιδεολογία που αντιπροσωπεύουν βασίζεται στη δημιουργικότητα, τη φτώχεια και την αδιαφορία για τις κοινωνικές δομές και παραδόσεις. Το Bohemian στυλ, εμφανίστηκε στη Γαλλία ως αντικουλτούρα μετά τη Γαλλική Επανάσταση, όπου καλλιτέχνες  βυθίστηκαν στη φτώχεια και υιοθέτησαν ένα  νομαδικό τρόπο ζωής, ζώντας φθηνά και φορώντας χρησιμοποιημένα ενδύματα. Μέσα από το στυλ τους οι bohemians εκφράζουν τον δικό τους τρόπο αντίληψης για τη ζωή, καθώς το μποέμικο πρότυπο ζωής απορρίπτει τον υλισμό, την ιδιωτική ιδιοκτησία, αλλά επικεντρώνεται στη δημιουργικότητα και την ειρηνική συμβίωση, θυμίζοντας τη νοοτροπία των χίπις.

Γύρω στη δεκαετία του 1830, η γαλλική μποέμικη κουλτούρα και οι Ρομαντικοί της εποχής, αγκάλιασαν το μεσαιωνικό και ανατολίτικο στυλ ρούχων με πολύχρωμα υφάσματα, μακριά μαλλιά και καπέλα με φαρδύ γείσο και η καλλιτεχνική κουλτούρα ήρθε να μοιάζει με τους τσιγγάνους. Στη συνέχεια, το 19ο αιώνα, η αισθητική επαναστάτησε εναντίον των άκαμπτων κοινωνικών περιορισμών της βικτοριανής εποχής ήρθε να αγκαλιάσει ένα στυλ με βάση τα ρούχα του παρελθόντος.

Το μποέμικο στυλ βρέθηκε στις δόξες του το 2004-5. Συνδέθηκε ιδιαίτερα με την ηθοποιό Sienna Miller και το μοντέλο Kate Moss στην Αγγλία αλλά και τις  ηθοποιούς Mary-Kate Olsen και Nicole Richie στις Ηνωμένες Πολιτείες, ενώ συνεχίζει την πορεία του ακόμη και σήμερα, με τη συμβολή γνωστών σχεδιαστών.

 

aa7f6a8ca01a5d1ddf3ef372c252803b

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s